Sayfalar

Belarusla turizm işbirliği protokolü yapıldı...

2013'ün ilk 9 ayında Avrupa'da yüzde 46'lık artışla en fazla artış gösteren pazar konumunda olan Belarus ile turizm alanında işbirliği protokolü imzalandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, "Belarus vatandaşlarının yurtdışı çıkışlarında Türkiye, Rusya'dan sonra ikinci sırada. Bu nedenle bizim için önemli bir pazar" dedi.

Türkiye-Belarus 4'üncü Dönem Turizm Karma Komisyon Toplantısı İstanbul Sultanahmet'teki Eresin Hotel'de gerçekleştirildi. Heyetler arası görüşmelerin ardından Belarus Spor ve Turizm Bakan Yardımcısı Chevlav Shulga ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan bir protokole imza attı. Toplantıda TÜROFED Başkan Yardımcısı Haluk Beceren, TÜRSAB Kurumsal İlişkiler Direktörü Ela Atakan ile Bakanlık yetkilileri Yatırım İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Pamukçuoğlu ve Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci de yer aldı.
2013 yılının ilk 9 ayında Belarus'u 3.7 milyon yabancı turist ziyaret etti. Bu bir önceki seneye göre yüzde 8'lik bir artış anlamına geliyor. Ne yazık ki Türkiye'den gelen ziyaretçi sayısı çok fazla değil. 13 bin civarında ziyaretçi gelmiş durumda. Bize gelen turistlerin yarısından fazlası bize komşu olan ülkelerden. Kültür turizmi, ekolojik turizm ve sağlık turizmi bizde oldukça popüler. Tabii Avrupa'nın ortasında olduğumuz için Belarus'u transit olarak kullanan turistler de var. Belarus vatandaşları ilk olarak deniz, kum, güneş için, ikinci olarak dağ turizmi ve üçüncü olarak ise kültür turizmi için turistik ziyaretler gerçekleştiriyorlar.

VİZE MUAFİYETİ 4-5 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

İki ülke arasında vizelerin kalkması anlaşması imzalandı. 4-5 aylık bir süre sonra bu yürürlüğe girecek. Bunun ardından ulaşım talebi artacak ve bu da uçuş sayısının artmasını sağlayacak. Burada imzaladığımız protokolde geçen istatistikle ilgili maddeler bizim için çok önemli. Bizde bu rakamlar çok düzenli işlemiyor. Türkiye'ye gelen Belarus vatandaşları sadece Minsk'ten gelmiyor. Kiev ve Moskova üzerinden de geliyorlar. O nedenle bu istatistiki verilerin sağlam temellere oturması bizim için çok önemli. İki ülke arasında tanıtımı artıracak çalışmaların önemine inanıyoruz. İki ülke vatandaşları birbirlerini iyi tanımıyorlar. Belarus vatandaşları Türkiye'de sadece plaj turizmi yapılan yerleri biliyor. Kültür bölgelerini tanımıyor.

Eğer Türk yatırımcılar Belarus'ta otel yaparlarsa bize gelecek Türk sayısının da artacağını düşünüyoruz. Aynı şekilde ortak yatırım projelerini Türkiye'de de yapılacağını düşünüyoruz. Buna ilgi gösteren inşaat firmalarımız da olacaktır. Ülkeye yapılacak yabancı yatırımlar için vergiden muaf olma veya daha az vergi ödeme şeklinde bazı teşviklerimiz var."






Serdar Bilgehan ŞENOL,

Bilgehan ŞENOL
Bilgi İşlem Müdürü
Bilgehan

Şenol
Serdar Bilgehan
IT Manager

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder